Kohtaamisia livenä ja etänä



Mitä kuuluu SIIVET -hankkeelle nyt kun kaksi ja puoli kuukautta hankeaikaa on kulunut? Helmikuussa me hankkeen työvalmentajat Hanna ja Ilona aloitimme uudessa työssä intoa ja ideoita täynnä. Jalkautuminen alkoi välittömästi ja lähdimme tutustumaan ja verkostoitumaan. Hanke tehtiin myös näkyväksi - esitteitä, blogi, nettisivut, some, roll-up. Kalenteri täyttyi erilaisista palavereista ja kohtaamisista. Kerrottiin alkavasta hankkeesta ja toimintaideoista Raisiossa ja Kaarinassa, oltiin esillä erilaisissa verkostoissa ja mietittiin yhteistyön mahdollisuuksia muiden hankkeiden, järjestöjen ja alueen oppilaitosten kanssa. Haastattelimme myös työelämässä olevia maahan muuttaneita naisia ja saimme kuulla heidän ajatuksiaan siitä minkälaista on ollut tulla osaksi suomalaista työyhteisöä erilaisesta kulttuurista. Näitä erilaisia tapaamisia oli helmi-maaliskuun aikana yhteensä 32 ja kohtasimme yhteensä 263 yhteistyökumppania, joiden kanssa vaihdoimme ajatuksia. Tämän lisäksi tutustuimme myös Sateenkaari Koto ry:n toimintaan Opetuskodeissa Halisissa ja Hovirinnassa. Kohtasimme Mustikan naisia ja olimme mukana tutustumassa heidän arkeen opetuskodeissa. Tutustuimme myös uusiin työkavereihimme ja kototiimiin, jonka yhteisenä tavoitteena on edistää maahanmuuttajataustaisten naisten osallisuutta, voimaantumista ja kotoutumista. Ryhmäydyimme ja saimme toiminnan tueksi osaavia tiimikavereita!

SIIVET -hankkeen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti raisiolaiset ja kaarinalaiset maahan muuttaneet naiset. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä, entä kuinka moni heistä on työttömänä? Raisiossa on tilastokeskuksen tietokannan mukaan 939 vieraskielistä naista ja Kaarinassa 825 (31.12.2019). Raisiossa on TE-toimiston tilastojen mukaan 363 vieraskielistä naista työttömänä työnhakijana ja Kaarinassa 458 (helmikuu 2020). Näistä tilastoista ja luvuista löytyy erilaisia ihmisiä, tarinoita ja unelmia. Hankkeen tavoitteena on kohdata naiset tilastojen takana. Tavoitteena on päästä pintaa syvemmälle ja auttaa naisia elämässään kohti työelämän unelmia ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Sitten tuli aika pysähtyä ja miettiä. Maailma ympärillämme pysähtyi ja työelämästä tuli etätyöelämää. Miten muutamme suunnittelemamme liveryhmävalmennuksiin ja naisten kohtaamiseen verkossa? Miten kohtaamme aidosti etänä? Kehitimme työvalmennuksesta verkkovalmennuksen. Digiloikka tehtiin hetkessä, materiaalit muutettiin etänä toteutettaviksi ja Zoomin välityksellä lähdettiin työvalmennukseen verkossa. Valmennusta markkinoitiin Mustikan naisille, yhteistyötahoille ja erilaisiin somekanaviin. Ensimmäinen pilottiryhmä oli pieni, mutta keskusteleva. Siinä oli helppo kohdata ja keskustella työelämän unelmista, tavoitteista ja pelisäännöistä. Jokainen sai kertoa kohtaamistaan haasteitaan, joita kävimme sitten yhdessä läpi miettien erilaisia ratkaisuja.

Perustimme lisäksi yhdessä Sateenkaari Kodon kototiimin kanssa suljetun Facebook -ryhmän opetuskotien naisille. Ryhmä antaa mahdollisuuden jalkautuville työvalmentajille naisten kohtaamiseen ja työelämään innostamiseen myös somen välityksellä. Ryhmä antaa naisille myös mahdollisuuden vertaistukeen, työnhaun ja työelämän kokemusten jakamiseen ryhmässä.

Keväisessä huhtikuun auringossa on voimaa. Se antaa lupauksen siitä, että jotain uutta on alkamassa. Tiedossa on kaikenlaista kivaa ja saatatte nähdä meidät työvalmentajat somekanavissamme erilaisten videoiden ja kuvien merkeissä, muistakaa seurata niitä aktiivisesti!

Instagram @sateenkaarikoto
Facebook @opetuskotimustikka @sateenkaarikoto
Twitter @Sateenkaarikoto

Blogikirjoittajina SIIVET -hankkeen työvalmentajat Ilona Karilainen ja Hanna Yusuf

Kommentit

Suositut tekstit