Vapaaehtoistyöstä arvokasta sisältöä arkeen ja vauhtia työelämään


Yli kolmasosa suomalaisista aikuisista tekee vapaaehtoistyötä, kertoo Kansalaisareenan, Opintokeskus Siviksen ja Kirkkohallituksen vuonna 2018 teettämä tutkimus. Vapaaehtoistyötä tehdään erityisesti erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä, ja monen pienillä resursseilla toimivan kansalaisjärjestön toiminta olisikin mahdotonta ilman vapaaehtoisia. Yleisimpiä vapaaehtoistehtäviä ovat auttaminen ja neuvonta, erilaiset talkoot sekä ystävätoiminta.

Vapaaehtoistyötä tehdään yleensä pyyteettömästä halusta auttaa ja antaa omaa aikaansa itselle tärkeän asian hyväksi. Koska vapaaehtoistyöstä ei makseta palkkaa tai muuta korvausta, työn merkityksellisyys sekä työstä saatu palaute ja kiitos korostuvat. Se, että pääsee näkemään oman osaamisensa ja antamansa ajan positiivisen vaikutuksen muihin ihmisiin tai omaan elinympäristöön voi olla jopa palkitsevampaa kuin rahallinen korvaus. Vapaaehtoistyön kautta pääsee myös tutustumaan toimintaympäristöihin, joihin ei välttämättä muuten koskaan päätyisi, ja tämän tekstin kirjoittajan tapaan moni saattaa löytää oman alansa juurikin vapaaehtoistyön kautta!

Vapaaehtoistyöstä voi olla tekijälleen myös konkreettista hyötyä työelämässä ja opinnoissa. Monella alalla, erityisesti sosiaali- terveys- ja kasvatusaloilla, vapaaehtoistyötä pidetään suuressa arvossa, ja vapaaehtoistyöstä saa hyvää täytettä ansioluetteloon varsinkin, jos työkokemusta on ei ole vielä kertynyt. Monissa tapauksissa vapaaehtoistyön voi myös hyväksilukea osaksi opintoja. Tämän voi tehdä esimerkiksi digitaalisella osaamismerkillä, joista ensimmäinen, monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaajan osaamismerkki, on otettu käyttöön Sateenkaari Kodossa tänä kesänä. Digitaalinen osaamismerkki todentaa vapaaehtoistoiminnasta saatua osaamista ja sen voi liittää osaksi ansioluetteloa tai LinkedIn-profiilia.

Vapaaehtoiset ovat olleet jo pitkään tärkeä ja arvokas osa Sateenkaari Kodon ja Opetuskotien toimintaa. Helmikuusta 2020 alkaen yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa on lähdetty kehittämään kolmevuotisen Yhdessä oppien -hankkeen ja kahden vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin voimin. STEAn rahoittamassa hankkeessa kehitetään yhdistykselle vapaaehtoistoiminnan ammatillisen ohjauksen malli ja uudenlaisia vanhemmuutta tukevia toimintamalleja sekä avointa kohtaamispaikkatoimintaa yhdessä maahanmuuttajanaisten, vapaaehtoisten ja ammattilaisten kanssa. Hankkeen tavoitteena on edistää maahan muuttaneiden naisten ja perheiden hyvinvointia ja sosiaalista osallisuutta omalla asuinalueellaan. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä Kaarinan kaupungin eri toimijoiden kanssa, Akateemisten naisten Luetaan yhdessä -verkoston ja alueen muiden järjestöjen kanssa.

Hanke etsii aktiivisesti uusia vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin monikulttuurisen kohtaamispaikkatoiminnan ohjaamisesta maahanmuuttajanaisten mentorointiin ja Opetuskotien toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Monenlaisesta osaamisesta on hyötyä toiminnassa, ja jokaiselle löytyy varmasti sopivaa tekemistä. Tärkeintä on avoin mieli ja aito kiinnostus toimia vapaaehtoisena monikulttuurisessa ympäristössä!

Blogikirjoittajana Yhdessä oppien -hankkeen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Julia Hamara.

Kommentit

Suositut tekstit