Vapaaehtoistyön osaamista ja vauhditusta opintoihin

 



Suoritin Sateenkaari Koto ry:n monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaaja -koulutuksen tämän kevään ja kesän aikana. Koulutuksen tarkoituksena oli perehdyttää ohjaajia monikulttuurisen kohtaamispaikan toimintaan. Koulutuksen jälkeen voi toimia ohjaajana Sateenkaari Koto ry:n ja muiden järjestöjen monikulttuurisissa kohtaamispaikoissa. Koulutuksesta saa lisäksi monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaajan osaamismerkin. Koulutus oli jaettu kahteen eri osioon, perehdyttämiseen sekä ohjauskertoihin. Perehdytyksessä saimme kouluttajilta materiaaleja ja toimintatapoja siihen mitä odotetaan ohjaamiselta sekä selkeän toimenkuvan siitä mitä ohjaaminen sisältää. Itse koin tämän hyödylliseksi, koska ohjaus sekä vapaaehtoistyö ovat jääneet jotenkin vähäiseksi omien yhteisöpedagogiopintojeni kautta. Opinnoissa keskitytään pääsääntöisesti järjestötyöhön ja siihen mitä työ sisältää järjestötyöntekijän näkökulmasta.

Ohjauskertoja oli meillä koulutuksen kautta 24 tuntia, jotka suoritin itse kahden viikon aikana Sateenkaari Koto ry:n Kaarinan Hovirinnan avoimessa kesätoiminnassa. Tämän kahden viikon aikana kokkasimme, kävimme rannalla sekä pelasimme pelejä lasten ja aikuisten kanssa. Ohjauskerrat olivat itselleni paljon rennompia kuin olin odottanut. Kesätoiminnan vastuutyöntekijät perehdyttivät harjoittelijat toimintaan, jonka sisältö oli ennalta suunniteltua. Saimme kuitenkin halutessamme toteuttaa myös itse ohjelmaa kävijöille. Koin, että meillä oli aika vapaat kädet suunnitelman toteuttamisen suhteen, saimme itse ohjaajina päättää miten teemme mitäkin. Ohjauskerrat menivät hyvin rennosti, sain juteltua asiakkaiden kanssa, pelattiin pelejä lasten ja nuorten kanssa ja vietimme kaikki aikaa yhdessä. Ohjauskerroissa tuli selkeästi esille matalan kynnyksen toiminnan todellinen tarkoitus. Koen, että monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaajan koulutus täydensi jo opintojen kautta opittua sekä selvensi monia epäselvyyksiä, joita minulle on jäänyt monikulttuuriseen ohjaukseen sekä vapaaehtoistyöhön liittyen. Koulutuksen kautta sain lisää työkaluja toimiakseni järjestöissä ohjaajana sekä kehittääkseni jo opittuja toimintatapoja. Tämän lisäksi sain myös opinnollistettua ohjauskerrat, joka taas vauhdittaa omassa tapauksessani yhteisöpedagogiopintojani.

Vaikka minulle jäi sellainen olo, että 24 tunnin ohjauskerrat tuntuivat hyvin lyhyeltä ajalta, koen että sain lyhyessä ajassa luotua merkittäviä sekä pysyviä suhteita asiakkaiden, lasten sekä muiden ohjaajien kanssa, joita en usko, että olisin muuten saanut tai pystynyt luomaan. 

Seuraava monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaajan koulutus on 3.9. klo 9–13 Raisiossa. Lue lisää koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan!

Blogikirjoittajana yhteisöpedagogiopiskelija ja monikulttuurisen kohtaamispaikan ohjaaja Nasra Abdullahi.

Kommentit

Suositut tekstit