Kuulumisia Raisiosta





Raision kaupunki perusti vuonna 2018 oman Työllisyyspalveluiden palvelualueen. Kaupungin työllisyyspalveluista saa ohjausta työnhakuun, työllistymiseen sekä osaamisen kehittämiseen. Toimintaa toteutetaan monialaisesti sosiaalialan palveluiden, koulutuksen ja avoimien työmarkkinoiden välimaastossa. Keskeistä on valmennuksellinen työote, jossa tekemällä oppiminen parantaa henkilön omia valmiuksia työ- ja koulutusmarkkinoilla. Raision kaupungin työllisyyspalvelut on suunnattu ensisijaisesti pitkäaikaistyöttömille, joiden työttömyys on kestänyt yli vuoden.

Samana vuonna eli 2018 Raisiossa asui ulkomaalaistaustaisia henkilöitä lähes 2000. Tilastojen valossa tässä kohderyhmässä työttömien prosenttiosuus oli kyseisenä vuonna keskimäärin noin 20%. Yleisen työttömyysprosentin ollessa noin 8%. Räätälöitynä palveluna tälle kohdelle ryhmälle oli tarjolla ostopalveluna toteutettu Kulttuuritulkki ryhmävalmennus. Käytännössä se oli keskusteluryhmä maahanmuuttajille, jossa tutustutaan suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Kielitaidon kohentaminen on keskeinen osa-alue, jotta ovet työelämään avautuvat laajemmin.

Vuoden 2019 lopulla avautui mahdollisuus lähteä myös mukaan Sateenkari Koto ry:n isännöimään hankkeeseen yhdessä Kaarinan kaupungin kanssa. Ajankohdallisesti hanke asemoituu erinomaisesti, sillä Suomessa on ollut jo pidempään tarve ja halu saada maahanmuuttajataustaisia mukaan työelämään. Voidaan jopa sanoa, että heissä on osaltaan sitä käyttämätöntä työvoimareserviä, jota maan hallitus kaipaa mukaan työelämään. SIIVET-hankkeen erityisenä painopistealueena on maahanmuuttajanaiset. Tutkimusten mukaan he ovat yksi vaikeammin työllistyvistä ryhmistä. Haastetta on siis riittämiin, varisinkin kun vuoden 2020 aikana syntyi myös Korona-pandemia.

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on käynnistää alueelliset työvalmennusryhmät ja jalkautuva työvalmentajamalli. Monella kohderyhmään kuuluvalla on ammattiopinnot suoritettuna, mutta työpaikan löytymisessä on silti haasteita. Uskon että yksilöllinen tuki juuri tähän työelämään siirtymisen nivelvaiheeseen tuottaa hyviä tuloksia. Kaikkien oma työelämäpolku on yksilöllinen, yhtä ainoaa oikeaa tapaa edetä ei ole. Mielestäni kohdennettu tuki esimerkiksi työpaikoille on oikeansuuntainen avaus. Tämä madaltaa työnantajien kynnystä palkata maahanmuuttajanaisia ja toisaalta se tukee maahanmuuttajanaisia työelämän alussa.

Monet esimerkit maailmalta osoittavat, että työttömyys alenee, kun aktivointia toteutetaan järjestelmällisesti, neuvonta on yksilöllistä, yhteistyö työnantajien kanssa toimii ja resursseja on riittävästi käytössä. Uskon vahvasti, että SIIVET-hanke toteuttaa kaikkea tätä kohdistaen sen vielä erityisesti maahanmuuttajanaisiin, jolloin panos hyötysuhde on optimaalinen.

Blogikirjoittajana Raision kaupungin työllisyyspalveluiden johtaja Kimmo Rinne.

Kommentit

Suositut tekstit