SIIVET-HANKE ON JULKAISSUT UUDET OHJAUSMATERIAALINSA

SIIVET-hanke on kehittänyt mainiot ohjausmateriaalit maahan muuttaneita naisia työelämään ohjaaville henkilöille. Materiaaleja voi työnhakija käyttää myös itsenäisesti ja mukana olevat tehtävät ja harjoitukset sopivat toki kaikille työnhakijoille. Kaikki materiaalit ovat löydettävissä Sateenkaari Koto ry:n nettisivuilta: www.sateenkaarikoto.fi/tyovalmennus. Tässä blogissa esittelen tarkemmin työvalmennusmateriaalit ja palaan myöhemmin työyhteisöille suunnattuun materiaaliin sekä videosarjaan Neljä tarinaa työstä. 

Työvalmennusmateriaalit sisältävät ohjausmateriaalin sekä työvalmennukseen että työhyvinvointivalmennukseen. Työvalmennuksen materiaalit koostuvat opasvihkosesta tehtävineen, 5-osaisesta videoluentosarjasta ja luentomateriaaleista. Videoluentosarjan esittelyvideo löytyy tästä: https://www.youtube.com/watch?v=JW193PPb1R8. Työvalmennuksen materiaalit ovat suoraan työelämään suuntaavia. Ne pitävät sisällään omien suunnitelmien fokusointia, oman osaamisen arviointia ja sanoittamista, työnhakukanavia Suomessa, CV:n ja työhakemuksen laatimista ja haastatteluun valmistautumista. 

Työvalmennusmateriaaleihin kuuluvat myös hankkeen kehittämät vahvuuskortit ja haastattelukortit. Värikkäissä vahvuuskorteissa on toisella puolella työnhakuun liittyviä vahvuuksia ja ominaisuuksia ja toisella puolella tarkempi selvitys siitä, mitä sana merkitsee suomen kielessä. Haastattelukorteissa on tavallisimpia haastatteluissa kysyttäviä kysymyksiä ja toisella puolella vastausvinkkejä. Osassa korteissa on usein kysyttyjä kysymyksiä haastattelutilanteesta ja kortin toisella puolella vastauksia. Sekä vahvuuskortteja että haastattelukortteja voi käyttää harjoittelumateriaalina sekä ryhmätilanteissa että vaikka yksin harjoitellessa. 

 Työvalmennusmateriaali soveltuu ryhmä- ja yksilövalmennuksiin ja siitä voi poimia soveltuvia osia erilaisiin koulutuksiin ja tilanteisiin. Videoluentomateriaalia voi käyttää vaikka keskustelun herättäjänä aiheesta, sillä jokaiseen aiheeseen liittyy kysymyksiä kuulijoille. Videot ovat pääasiassa 5-10 minuutin pituisia. Työelämän pelisäännöt -video on pituudeltaan 26 minuuttia ja siinä on useita eri puhujia kertomassa suomalaisesta työelämästä monesta näkökannasta: https://www.youtube.com/watch?v=69RiboWFlBE. Se on mielestäni käyttökelpoinen monessa yhteydessä, jossa kuulijoilla on vähemmän kokemusta työelämästä.  

Työhyvinvointivalmennuksen materiaalit syntyivät havainnoista, että osa maahan muuttaneista naisista on vielä kovin kaukana työelämästä ja he tarvitsevat tukea omasta itsestään huolehtimiseen ja omien voimavarojen löytämiseen. Monissa perheissä naiset huolehtivat ensin kaikista muista ja unohtavat helposti itsestään huolehtimisen ja oman jaksamisensa. Materiaali koostuu oppaasta ja luentomateriaaleista, jotka käsittelevät fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia, omaa arkea ja jaksamista, liikuntaa ja erilaisia harrastuksia. Materiaalissa tutustutaan erilaisiin oppimistyyleihin ja lopuksi käydään läpi suomalaista työelämää. 

Työhyvinvointivalmennus sopii hyvin alustavaksi materiaaliksi ryhmälle, jonka kanssa halutaan käsitellä itsestä huolehtimiseen ja omaan jaksamiseen liittyviä aiheita. Olen käynyt jo kouluttamassa muutamia ohjaajia ja opettajia materiaalin käyttöön ja tulen mielelläni työyhteisöönne livenä tai etänä, jos haluatte tutustua materiaalin käyttöön tarkemmin. Helmikuussa 15.2.2022 klo 14.15-15.45 on tulossa Zoomissa koulutus materiaaleihin, joten jos olet kiinnostunut ko. koulutuksesta, niin ota yhteyttä minuun 7.2. mennessä. Ihanaa ja rauhallista joulun aikaa kaikille! 

Teija Leppämäki, työvalmentaja SIIVET-hanke teija.leppamaki(at)sateenkaarikoto.fi

Kommentit

Suositut tekstit