Maahanmuuttajanaisten työelämäosallisuuden tukena



Me suomalaiset olemme hyvin työkeskeisiä. Työ määrittää minuuttamme. Uusiin ihmisiin tutustuessamme hyvin nopeasti kysymme: “Mitä sinä teet työksesi?” Määritämme työn kautta itseämme ja toisiamme. Olemme ylpeitä työstämme ja siitä, kun saamme kantaa kortemme kekoon. Tämä on osaltaan mahdollistanut suomalaisen hyvinvointivaltion nopean synnyn ja nousemisen rikkaiden valtioiden joukkoon. Työn kautta peilaamme lähes kaikkea yhteiskunnassamme. Tämä, meille lähes itsestäänselvä arvo, ei välttämättä ole kaikille yhtä tärkeä osa minuutta. Osalle ihmisistä on lähes samantekevää mitä työkseen tekee, kunhan sillä saa laskut maksettua ja työssään viihtyy edes toisinaan. Minuus ja itsearvostus muodostuvat muista asioista, esimerkiksi vanhemmuudesta, harrastuksista, roolista perheessä, vapaaehtoistyöstä jne.

Tämäkin kirjoitus on työllisyyden näkökulmasta kirjoitettu. SIIVET-hanke tähtää maahan muuttaneiden naisten työllistymiseen, samoin kuin minun työkuvani Kaarinan kaupungin työllisyyspalveluissa. Kaarinan kaupunki ja Sateekaari Koto ry ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Yhteistyö alkoi vuonna 2016 Opetuskoti Pikku-Mustikan aloittaessa toimintansa. Vuosien varrella yhteistyö on tiivistynyt ja on tällä hetkellä mm. osa Kaarinan kaupungin työllisyyspalveluiden kuntouttavan työtoiminnan palvelutarjontaa.

Kaarinan kaupungin työllisyyspalvelut tarjoavat tukea ja palveluita kaupungin asukkaiden työllisyyspolkujen varrella. Työllisyyspalveluiden tarkoituksena on edistää työelämäosallisuutta ja selkeyttää työnhakijan kokonaistilannetta. Asiakkainamme on pitkäaikaistyöttömiä ja/tai muutoin haastavassa työmarkkinatilanteessa olevia henkilöitä.

Työelämässä tarvitaan kykyä sanoittaa ja arvioida omaa osaamista. Asia, jota suomalaisessa yhteiskunnassa harjoitellaan jo varhaiskasvatuksesta lähtien. Riippuen taustasta, ei tämän osaaminen ole aina itsestään selvää. Vaikka osaisit arvioida osaamistasi realistisesti, onnistuuko sen sanoittaminen vieraalla kielellä? Kuinka tuoda esiin taitoja joita suomalaisilla työpaikoilla arvostetaan, ne kun voivat erota suuresti oman maan/ kulttuurin arvostetuista taidoista.

Olemme kaikki saaneet lukea hienoista menestystarinoista, joissa ihminen on muuttanut maahan, oppinut kielen, ehkä opiskellut (uuden)ammatin ja työllistynyt. Hän on osa ympäröivää yhteiskuntaa ja löytänyt paikkansa hienosti. Toisaalta kuulemme myös toistuvasti tarinoita ihmisistä, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa uudessa kodissaan. Näiden ääripäiden väliin jää valtaosa ihmisistä. He elävät päivittäistä elämäänsä oppien uutta, kokien pettymyksiä ja onnistumisia arjessaan. Ihmisiä joille uuden kielen oppiminen on haastavaa, arjessa pärjää, mutta työllistymiseen asti sen ei koeta olevan riittävää, ihmisiä jotka haluavat elättää perheensä ja kasvattaa lapsensa osaksi uutta maailmaa, mutta omia perinteitä kunnioittaen.

SIIVET-hankkeen avulla on asiakkaita päässyt eteenpäin, sekä saanut opetusta työelämän kannalta tärkeissä asioissa. Julkisessa keskustelussa usein unohtuu maahan muuttaneen henkilön kohtaamat karikot työelämän ensi askeleilla. Usein keskusteluissa keskitytään taitoihin, joita työelämässä tarvitaan sekä henkisiin ja fyysisiin voimavaroihin. Tutkimukset sekä käytäntö kuitenkin osoittavat, kuinka uudet työmarkkinoille saapuvat ihmiset kohtaavat myös toisenlaisia haasteita. Osa ihmisistä ei ole tietoisia oikeuksistaan tai velvollisuuksistaan työmarkkinoilla. Tällaisten työelämätaitojen puute altistaa ihmisen erilaisten väärinkäytösten kohteeksi ja tekijäksi. Osaltaan tietämättömyydestä johtuen. Seuraukset voivat kuitenkin olla pitkäaikaiset. On tärkeää, että ihmiset saavat tietoa palkkaukseen, sairauslomiin, verotukseen yms. liittyen, jotta oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus toteutuvat myös työmarkkinoilla.

Blogikirjoittajana Kaarinan kaupungin työllisyyspalveluiden kuntoutusohjaaja Jenni Tolonen.

Kommentit

Suositut tekstit