“Ei kannata aina miettiä sitä maahanmuuttajuutta”





Kohtaamamme naiset ovat meille kertoneet, että olisi hyvä kohdata ihminen ihmisenä ja rohkeasti puhua - vuorovaikuttaa. Maahan muuttaneet naiset ovat työelämäpolullaan tilastojen mukaan hiukan huonomassa asemassa suhteessa muihin polkuja kulkeviin. Siirtymistä työelämään viivästyttää koulutuksen puute, heikko kielitaito ja perhearki. Jos verrataan naapurimaahan Ruotsiin olemme myös taka-ajo tilanteessa. Toisen polven Suomessa syntyneet ammattiin valmistuneet nuoret naiset ovat menossa kohti aktiivista työelämää helpommin kuin ehkä suvun vanhemmat naiset. Heille on syntynyt osallisuuden kokemuksia ja sosiaalista verkostoa opintojen aikana. Rohkeus lähteä maailmalle on vahvistunut.

Sosiaalinen osallisuus rakentuu kokemuksista ja tunteesta, että kuulumme johonkin. Naiset kertovat, että työpaikka on yksi sellainen yhteisö josta saadaan osallisuuden kokemuksia.

Minä osaan. Minä pärjään. Minuun luotetaan.

Kun otamme työyhteisöön vastaan uuden työntekijän olisi työyhteisön kirjoittamattomat säännöt tärkeä kertoa perehdytysvaiheessa. Sosiaalinen osallisuus rakentuu vastavuoroisesti eli uuden tulijan on kohdattava avoimin mielin uusi yhteisö ja yhteisön uusi tulija. Kultuurisensitiivisyys on yhä monimuotoisemman työelämämme kulmakiviä. Työyhteisöt kertovat että tämä on myös yksi onnistumisen edellytys. Kaikki tiedämme yhteiskunnalliset tavoitteet jotka on asetettu työelämälle ja työllistymiselle. Kotoutuminen uuteen asuinympäristöön helpottuu kun mahdollisimman pian pääsee osalliseksi arkeen. Työelämäpolkujen alkuun on hyvä saada tukea. Keinoja on monia. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden kokemukset työelämäpolun alussa ovat meille kaikille hyvä tavoite.

Reseptejä meiltä ja maailmalta -seminaarissa sukelsimme monikulttuurisuuden näkökulman kautta työelämään ja saimme ideoita oman työmme tueksi meiltä ja muualta. Szilvia Simon-Nagy toi terveisiä Satakunnasta ja miten siellä monikulttuurista osaamista on viety eteenpäin.

MakeSomeNoise asiantuntija nuori Sagal Hassan jakoi ajatuksia miten tärkeää on vahvistaa rohkeutta unelmointiin ja miten se vaikuttaa esim. tulevaisuuden ammattivalintoihin.

Olemme pohtineet myös osuuskuntatoimintaan sopivaa mallia, jota voisimme hyödyntää matalan kynnyksen työelämään siirtymisen tukena tai apuna. Tässä meille on toiminut innoittajana Yalla Trappanin yhteisö, joka on ansiokkaasti käynnistänyt toimintaa Ruotsin Malmössä ja nyttemmin jo laajentuen muuallekin Ruotsiin. Linkin kautta lisää heidän toiminnasta.

Meillä oli hieman teknisiä ongelmia jotka saatiin onneksi korjattua. Editoitu työseminaarin tallenne löytyy Sateenkaari Koto ry:n Youtube kanavalla jossa se on katsottavissa jälkikäteen. Jos et päässyt osallistumaan seminaariin, laita viestiä ja lähetämme sinulle linkin webinaaritallenteeseen. Jos haluat tutustua webinaarin esityksiin tarkemmin, löydät ne täältä

Kiitos työseminaarin puheenvuorojen pitäjille, videoilla esiintyneille henkilöille ja osallistujille onnistuneesta aamupäivästä! Toivottavasti jaoitte kanssamme innostuneen aamupäivän ajatuksineen. Lähetämme teidät omiin yhteisöihinne ja pidämme peukkuja monikulttuurisesti monimuotoisten työyhteisöjen arjelle!

Blogikirjoittajana Sateenkaari Koto ry:n kehittämispäällikkö ja SIIVET -hankkeen hankepäällikkö Minna Maanpää.

Kommentit

Suositut tekstit