Miesten ryhmässä opitaan yhdessä


Opetuskoti Hovirinnassa Kaarinassa aloitti maaliskuussa kuntouttavan työtoiminnan miesten ryhmä. Maahanmuuttajataustaisille miehille suunnatussa ryhmässä seitsemän hyvin erilaisista taustoista tulevaa miestä etsii ratkaisuja pääasiassa työn saantiin ja suomen kielen oppimiseen liittyviin haasteisiin, mutta myös muiden elämäntaitojen opettelu on oleellista toiminnassamme. Kasvatamme ymmärrystä myös oman hyvinvoinnin, arkielämän taitojen, sekä sosiaalisten suhteiden merkityksestä suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään sopeutumisessa. Ryhmä kokoontuu aina perjantaisin ja jatkuu kesäkuulle asti.

Aloitin ryhmän ohjaajana vailla taustatietoa miehistä, ja hieman epävarmana siitä miten voisin auttaa miehiä parhaiten. Myös Opetuskoti Hovirinnalle tilanne oli jokseenkin uusi sillä varta vasten miehille suunnattua toimintaa Kaarinan opetuskodissa ei vielä ollut. Selkeä tarve miesten toiminnalle kuitenkin oli olemassa, jonka huomasin pian itsekin tavattuani ryhmän miehet. Monen kielitaito oli heikko pitkästä maassa asumisesta huolimatta ja koulutustaso joitain poikkeuksia lukuunottamatta soveltumaton kilpailluille työmarkkinoille. En ole kielen opettaja, ja työhön ja koulutukseen ohjaamisesta vastasivat organisaatiossa minua kokeneemmat henkilöt, mutta huomasin tarpeen jossa voisin olla hyödyksi miesten kotoutumiselle. Vaikutti siltä että osallistujat olivat hyvin motivoituneet kurssille, ja heillä oli kysymyksiä arkisista asioista jotka syntyperäiselle suomalaiselle ovat helppoja. Havaitsin myös suuren tarpeen sosiaaliseen kanssakäymiseen ja verkostoitumiselle ylipäänsä.

Olen itse asunut Turun seudulla vain noin viisi vuotta. Osa ryhmän miehistä yli kaksinverroin sen. Vaikka jopa hieman kartan verkostoitumista käsitteenä, on minulle kertynyt harrastusten, tapahtumien, yhdistystoiminnan, vapaaehtoistyön, kurssien ja koulutusten, sekä työpaikkojen kautta ympärilleni ihmisiä, jotka lisäävät sisältöä elämääni ja mahdollisuuksiani myös työmarkkinoilla. Koen että ympärilleni on muodostunut verkosto, joka saa minut tuntemaan olevani kotona täällä minulle vieraalla seudulla. Olen alkanut miettimään kuinka paljon pidempään kieltä ja kulttuuria tuntemattomalle tämän verkoston rakentuminen kestäisi. Maahanmuuttajataustaisilla miehillä on jäänyt sama verkosto joskus kauas kotimaahan. Uuden elämänpiirin rakentaminen uudessa paikassa ja kulttuurissa on tietenkin jättimäinen haaste mutta sen rakentamisen nopeuttaminen edes vähän auttaisi miehiä valtavasti.

Tiedän myös että on hyvin helppoa tuudittautua tuttuun ja mukavaan ympäristöön. Turun seutu on alueena ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten lukumäärällä mitattuna melko suuri. On mahdollista viettää pitkäkin aika täällä puhumatta juurikaan suomea. Monella miehistä on perhettä ja ystäviä täällä. Oman perheen ja läheisten kanssa vietetty aika on varmastikin sitä arvokkainta aikaa, mutta se auttaa kotoutumisessa vain tiettyyn rajaan saakka. Olen kuullut että esimerkiksi suomalaiseen yhteiskuntaan kasvaneet perheen lapset auttavat maahanmuuttajavanhempia kotoutumisessa ja kielen oppimisessa. Kuitenkin miehille olisi tärkeä saada myös oma aktiviteetti, kenties harrastuksen, koulutuksen tai työn kautta, joka paitsi ruokkisi kielitaitoa ja kulttuurin tuntemusta, myös antaisi kokemuksen itsenäisyydestä ja kyvykkyydestä. Uusien asioiden kokeileminen vaatii aina rohkeutta kielitaidosta riippumatta, ja ryhmänä voimme kenties tukea miehiä tässä haasteessa.

Blogikirjoittajana miesten ryhmän ohjaaja Eero Kuronen.

Kommentit

Suositut tekstit