Antaa enemmän kuin ottaa



Pääsimme haastattelemaan Tokmannin henkilöstön kehittämispäällikköä Heidi Piirtoa ja Helsingin Itäkeskuksen myymäläpäällikköä Toni Virtasta. Keskustelimme maahanmuuttajien perehdytyksen käytännöistä ja työyhteisöön integroitumisesta. Kiitos Heidille ja Tonille mukavasta keskustelusta!

Heidi kertoi Närpiön myymälän onnistuneista kokemuksista. Närpiön kunnassa suurin osa on äidinkieleltään ruotsinkielisiä. Närpiö on monikulttuurinen kunta, ja se näkyy myös myymälässä. Myymälästä on muotoutunut monikulttuurinen ja asiakkaidensa näköinen. Ehdoton vahvuus moninaisuudessa on se että asiakkaita pystytään palvelemaan usealla eri kielellä.

Heidi pohtii Tokmannin hyviä käytäntöjä ja toteaa että hyvänä apuna maahanmuuttajan työelämän alussa on tuki, jota voi saada esimerkiksi oppilaitoksen kautta harjoittelujen alkuvaiheessa. Myös suomen kielen opiskelu työn rinnalla voisi auttaa työskentelyä ja integroitumista Suomen työelämään. Heidin mukaan tärkeintä maahanmuuttajien sopeutumisessa on kuitenkin oikeanlainen asenne. Toni on samaa mieltä siitä, ja oikean asenteen avulla on mahdollista oppia ihan mitä vaan.

Toni on myymäläpäällikkönä Helsingin Itäkeskuksessa, jossa sekä asiakkaat että henkilökunta on moninainen. Toni kertoo että esimiehen asenteella on tosi suuri vaikutus koko työyhteisöön. Työyhteisö peilaa käytöstään esimiehen esimerkistä. Iloisuus, pirteys ja positiivinen asenne ovat avainasemassa kaikessa. Maahanmuuttajuutta ei sinällään oteta erikseen huomioon perehdytyksessä vaan jokainen uusi työntekijä otetaan vastaan lämpimästi ja autetaan hänet osaksi työyhteisöä. Tärkeää on varmistaa että asiat on ymmärretty, eikä ole jäänyt mitään epäselvyyksiä. Näyttämällä pääse hyvin alkuun ja tekemällä oppii. Avoimuus ja kommunikointi muiden kanssa on apuna perehdytysvaiheessa. Työyhteisöön pääsee mukaan kun puhuu ja osallistuu rohkeasti.

Toni kertoo moninaisen työyhteisön hyödyistä. Asiakkailla on kotoisampi tulla myymälään, kun henkilökunta on hyvin monikulttuurista ja pystytään palvelemaan asiakkaita usealla eri kielellä. Itäkeskuksen myymälän asiakaskunnasta yli puolet on monikulttuurisia, ja sama suhde on myös työntekijöissä. Työpaikan saaminen merkitsee maahanmuuttajalle todella paljon ja he ovatkin todella kiitollisia siitä että ovat päässeet töihin ja he myös kertovat ja näyttävät sen. Maahanmuuttajilla on korkea työmoraali ja he ovat todella joustavia.

Toni kertoo että monikulttuurinen työyhteisö antaa enemmän kuin ottaa. No mikä on onnistuneen monikulttuurisen työyhteisön salaisuus? - Rohkeus ja positiivista asenne, vinkkaa Toni.

Voit käydä lukemassa Närpiön ja Itiksen Tokmannin monikielisyydestä ja moninaisuudesta lisää Tokmannin sivuilta.

Tokmannilla palvellaan monella eri kielellä


Blogikirjoittajana SIIVET-hankkeen työvalmentaja Ilona Karilainen

Kommentit

Suositut tekstit