Yhteistyön voima


SIIVET-hanke on järjestänyt yhteistyössä Raision aikuissosiaalityön maahanmuuttotiimin kanssa kesäistä ohjelmaa Raision kesäkuun maanantai-iltapäiviin. Kokosimme yhteen mainokseen eri tahojen järjestämää kesäohjelmaa kaikenikäisille Raisiossa. Aurinkoisena kesäkuun maanantaina lähdimme retkelle alppiruusupuistoon. Alkukesän hellepäivän aurinko porotti kun kokoonnuimme Raision kaupungintalon edustalle. Paikalle saapui pikku hiljaa ihmisiä ja lähdimme yhdessä kävelemään puistoon. Joukkomme oli iloinen ja hyväntuulinen. Paikalla oli seitsemän aikuista ja kuusi lasta, nautimme siitä kun on lämmintä ja kesä! Alppiruusupuisto oli kauneimmillaan, kukkien väriloisto ihastutti meitä ja havupuut antoivat suojan paahteisimmilta auringon säteiltä. Söimme eväät puiston penkillä, jatkoimme jutustelua ja kauniiden kukkien ihastelua. Kaikilla oli leppoisa ja onnellinen hetki yhdessä, osallisuutta parhaimmillaan. Olipa onnistunut retki!

Tämä on yksi käytännön esimerkki SIIVET-hankkeen yhteistyöstä, jota teemme paljon eri tahojen kanssa. Raision aikuissosiaalityön maahanmuuttotiimin kanssa järjestämme yhdessä erilaista toimintaa, jonka tavoitteena on kohdata maahanmuuttajaperheitä. SIIVET-hankkeen tavoitteena on yhteistyön avulla tutustua perheisiin ja pereheenäiteihin. Matalan kynnyksen kohtaamisia tarvitaan että saadaan luottamusta ja tullaan tutuiksi. Asiakasohjaus on helpompaa puolin ja toisin kun eri tahot tuntevat toinen toisensa.

Olemme tehneet paljon yhteistyötä Arkiunelmia kylissä ja kortteleissa -hankkeen kanssa erityisesti Raisiossa. Molempien hankkeiden kohderyhmänä ovat raisiolaiset työttömät ja työelämän ulkopuolella olevat, meillä vaan kohdennetummin maahanmuuttajanaiset. Siispä olemme aina aika-ajoin lyöneet hynttyyt yhteen. Järjestimme yhteisen ryhmän kohtaamispaikka Satelliitissa alkuvuonna, yhteistyö siellä huipentui vapaaehtoistyön tempaukseen keväällä. Siivosimme porukalla Satelliitin ympäristöstä roskia ja teimme näin alueen asukkaiden lähialuetta viihtyisämmäksi. Touko-kesäkuussa olemme käynnistäneet toimintaa Raision lähiössä Petäsmäessä. Olemme avanneet asukastuvan ja tarjonneet kävijöille soppaa, seuraa sekä apua arkeen ja työnhakuun. Tämän kokeilun tarkoituksena on ollut kartoittaa alueen asukkaiden toiveita ja tarpeita. SIIVET-hankkeen näkökulmasta tavoitteena on ollut selvittää alueen maahanmuuttaneiden määrää ja tavoittaa asiakkaita etsivän työn kautta. Maahanmuuttajia emme ole alueelta tavoittaneet, mutta olemme saaneet hanketta tutuksi ja testattua matalan kynnyksen toimintaa käytännössä.

Alkuvuodesta teimme yhteistyössä Raisiossa Ote-säätiön kanssa työvalmennuksen maahanmuuttajanaisten ryhmälle. Työvalmennus toteutettiin täysin etänä. Teimme naisille kaikista työvalmennuksen kerroista pienet tekstit ja tehtäviä. Naiset saivat tehdä tehtävät sähköisellä lomakkeella. Ryhmä toimi hienosti, naiset tekivät tehtävät tunnollisesti ja saivat oppia työelämä- sekä digitaitoihin. Saimme kokemuksen toimivasta etätyövalmennusmallista.

Viime vuoden puolella testasimme työvalmennusta oppilaitosympäristössä Rasekossa yhteistyössä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa opiskelevan maahanmuuttajaryhmän kanssa. Työvalmennus toimi hyvin oppilaitosryhmässä ja saimme positiivista palautetta sekä opettajalta, että opiskelijoilta. Yksi työvalmennusryhmistä toteutettiin Rasekosta juuri valmistuneille ravintola- ja cateringalan perustutkinnon suorittaneille naisille. Aktiivisesti tässä ryhmässä kävi kolme naista, joista kaksi on nyt työelämässä ja yksi jatkoi opiskelua alalla. Nämä kokeilut ovat hyviä esimerkkejä siitä miten tiivis yhteistyö ja tuki nivelvaiheessa siirryttäessä opinnoista työelämään on tehokasta ja auttaa löytämään polkuja työelämään.

Turun kristillisen opiston kautta olemme tehneet yhteistyötä työelämä suomen kielenopetuksen osalta. Olemme saaneet mahdollisuuden tarjota työvalmennusasiakkaille suomen kielen koulutusta, tavoitteena ammattisanaston ja työelämän suomen kielen taidon parantaminen. Viime syksyn ryhmä oli Raisiossa livenä ja keväällä verkossa Zoomin välityksellä. Naisten ryhmät ovat olleet kokoonpanoltaan vaihtelevia, naisia on tullut ja mennyt. Tämä on merkki siitä että osallistuneet ovat suuntaamassa työelämässä eteen päin aktiivisesti. Naiset ovat suunnanneet työhön, työkokeiluun tai opiskelemaan. Kielikoulutus on tuonut vahvistusta omalle kielitaidolle ja sisältöä elämään kotona. Juuri tämän tyyppinen koulutus on tarpeellista!

Tässä muutamia esimerkkejä alueellisesta yhteistyöstä Raision suunnalla. Nämä on hyviä esimerkkejä siitä miten yhteistyön avulla on mahdollista luoda uudenlaisia malleja, tehdä hanketyössä erilaisia kokeiluja ja löytää niiden kautta toimivia malleja käytännön työhön. Parhaassa tapauksessa kokeiluista saadaan luotua pysyvää yhteistyötä asiakkaiden palveluiden parantamiseksi ja työelämäpolkujen tukemiseksi. Nämä kaikki ovat loistavia esimerkkejä eri tahojen yhteistyöstä ja yhteiskehittämisestä, yhdessä olemme toden totta enemmän!

Blogikirjoittajana SIIVET-hankkeen työvalmentaja Ilona Karilainen.

Kommentit

Suositut tekstit