Terveisiä uudelta työvalmentajalta

Lämpimänä heinäkuun viimeisenä perjantaina pääsin tutustumaan uusiin työkavereihini Minnaan ja Hannaan sekä myös edeltäjääni Ilonaan. Olin aloittamassa töitä jalkautuvana työvalmentajana Sateenkaari Koton ry:n hallinnoimassa Siivet-hankkeessa, mikä on Euroopan sosiaalirahaston sekä Kaarinan ja Raision kaupunkien rahoittama maahan muuttaneiden naisten työllistymistä tukeva hanke.


Aikaisemmin olen työskennellyt pitkään järjestöpuolella työllistämisasioiden parissa ja välillä piipahtanut yritysmaailman puolella. Asiakkaitani ovat olleet eri syistä vaikeasti työllistyvät työnhakijat, mm. pitkäaikaistyöttömät, vajaakuntoiset ja maahanmuuttajat. Paluu työskentelemään järjestöpuolelle tuntuu kuin olisin palannut kotiin ja olen tuntenut itseni tervetulleeksi Sateenkaari Koton työyhteisöön.


Itselleni tärkeitä arvoja ovat yhteisöllisyys ja osallisuus. Arvostan järjestöjen tekemää työtä yhteisöllisyyden puolesta ja nyt onkin mukavaa, että pääsen konkreettisesti tekemään mielekästä työtä maahan muuttaneiden naisten kanssa. Maahanmuuttajanaiset ovat työmarkkinoilla yksi vaikeimmin työllistyvistä ryhmistä ja Siivet-hankkeella on tärkeä rooli naisten työllistymisen edistäjänä. Odotan innolla tapaamisia ja kohtaamisia hankkeen puitteissa.


Erilaiset yhteisöt ovat tärkeitä tarjotessaan monipuolisesti tekemistä, joka mahdollistaa osallisuuden, itsensä toteuttamisen ja hyväksytyksi tulemisen kokemuksia. Kun työyhteisöissä maahanmuuttajanaiset pääsevät mukaan työelämään, se tuo naisille vaikuttamismahdollisuuksia sekä omaan elämään että yhteiskuntaan, tunnetta kuulumisesta laajempaan yhteisöön sekä mahdollisuuden tulla kuulluksi. Usein naisten ja perheenäitien kautta tiedot ja taidot leviävät myös muulle perheelle ja lähiyhteisölle, jolloin vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumiseen voivat leviävät naisten kautta laajalle perhepiiriin ja lähiyhteisöön. Osallisuuden edistämisessä myös palveluiden tarjonnan rooli on merkittävä ja tähän tarjoaa yhden vastauksen Siivet-hanke ohjaamalla naiset kohti työelämää sosiaalisen osallisuuden keinoin, mm. räätälöidyin valmennuksin ja jalkautuvan työn avulla.


Työvalmentaja Teija Leppämäki
Yhteisöpedagogi (AMK)

Kommentit

Suositut tekstit