SIIVET-HANKKEEN MATERIAALI TYÖYHTEISÖN TUEKSI
Siivet-hankkeen kehittämä materiaali työyhteisöjen tueksi pitää sisällään kolme youtube-videota sekä niihin liittyvän perehdytysoppaan. Videoiden aiheina ovat monimuotoinen työyhteisö, kulttuurisensitiivisyys sekä ennakkoluulot työyhteisössä. Perehdytysopas on tehty yritys- ja työntekijähaastattelujen ja työvalmentajien kokemusten pohjalta. Lisäksi materiaaleihin on kehitetty uuden työntekijän perehdytystä tukeva Perehdytyksen tiekartta. Tiekartta kokoaa perehdytykseen liittyvät perusasiat ja erityispiirteet, joiden avulla syntyy hyvä palvelukokemus työelämään siirryttäessä. Materiaali löytyy kokonaisuudessaan Sateenkaari Koto ry:n verkkosivuilta sateenkaarikoto.fi/tyovalmennus.  

Videoissa aiheen käsittelyä ohjaa eteen päin työvalmentajat Ilona Karilainen ja Hanna Yusuf, jotka käyvät läpi materiaaliin liittyvät luennot ja keskustelevat aiheesta. Videoissa haastatellaan neljää eri puolilta Suomeen muuttanutta naista, jotka kertovat kokemuksiaan suomalaisesta työelämästä. Jokaiseen aiheeseen liittyy myös yhteisiä pohtimistehtäviä, joiden avulla aiheen käsittelyä voi jatkaa työyhteisössä. 

Perehdytyksen tiekartaan on koottu ajatuksia erityisesti maahanmuuttaneiden työnhakijoiden ja työntekijöiden näkökulmasta. Tiekartta perustuu teoriaan sekä maahan muuttaneiden naisten ja työnantajien edustajien haastatteluihin. Perehdytys alkaa jo ennen uuden työntekijän rekrytointia. Rekrytointi- ja haastatteluvaiheessa on tärkeintä olla avoin ja ennakkoluuloton, huomioida viestinnässä selkokielisyys sekä ymmärrettävyys ja tehdä valinta puhtaasti osaamisen perusteella. Perehdytysvaiheesessa uusi työntekijä huomioidaan kokonaisvaltaisesti ja yksilöllisesti. Perehdytyksen tarkoituksena on saada uusi työntekijä oppimaan työtehtävät ja kiinnittymään osaksi työyhteisöä. Jalkautuvan työvalmentajan tuki työyhteisöön pyrkii auttamaan työntekijän sitoutumista työpaikkaan, työelämään ja yhteiskuntaan sosiaalista osallisuutta vahvistamalla.

    Terveisin työvalmentaja Teija Leppämäki

Kommentit

Suositut tekstit