Osuuskuntatoiminnan mahdollisuudet maahanmuuttaneille naisille



Osuuskuntatoiminta on joustava tapa harjoittaa yrittäjyyttä. Suomessa osuuskunnan voi perustaa yksi tai useampi henkilö, yritys tai muu yhteisö ja se soveltuu hyvin pien- ja perheyritysten yritysmuodoksi. Osuuskunta on myös hyvä väline yrittäjien väliseen yhteistyöhön. 

SIIVET-hanke on julkaissut ideaoppaan tukemaan osuuskuntatoiminnan käynnistämistä. Sosiaalinen osallisuus, osuuskuntatoiminta ja yrittäjyys -oppaassa kerrotaan osallisuuden periaatteista ja annetaan käytännön vinkkejä osuuskunnan perustamiseen ja markkinointiin. 

Oppaasta löytyy myös linkki yritysopintoihin, joita voi opiskella erityisesti maahanmuuttajille suunnatulla Tempo-hankkeen Näin perustan yrityksen Suomessa –verkkokurssilla (https://tempo.humak.fi/). Koulutus sisältää viiden opintopisteen korkeakoulutasoisen opintokokonaisuuden sekä suomeksi että englanniksi, ja sen suorittaminen antaa hyvät valmiudet myös osuuskuntatoimintaan osallistumiseen Suomessa.

Osuuskunta voisi olla yhteinen ponnahduslauta monelle yritysidean kehittäjälle maahanmuuttajanaisten joukossa. Tälläkin hetkellä on Turun seudulla paljon osaamista, jota voisi hyödyntää myös taloudellisesti. Moni tekee hienoja ja herkullisia kakkuja, joita tuttavapiiri ihailee ja joiden upeita kuvia jaetaan Instagramissa ja facebookissa. Joku valmistaa suussasulavaa etnistä ruokaa, jolla on kysyntää juhlissa ja vaikka yritysten tapahtumissa. Taitavia ompelu- ja käsityöosaajia arvostetaan ja heidän kädenjälkiään kysytään laajalti, samoin kuin erilaista kotiapua tarvitsevia perheitä ja vanhuksia on lähialueilla. Osa näistä osaamisista ja töistä on mahdollista kehittää taloudellisesti tuottaviksi tuotteiksi, joilla olisi kysyntää myös oman yhteisön ulkopuolella. Tässä tilanteessa olisi osuuskuntatoiminta taloudellisesti riskitön ratkaisu ja mahdollisuus kokeilla yritystoimintaa pienellä panostuksella.

Hyvä esimerkki toimivasta osuuskunta- ja yritystoiminnasta on Ruotsissa toimiva Yalla Trappan. Yalla Trappan on työelämään integroiva sosiaalinen yritys ja naisosuuskunta, joka on aloittanut toimintansa vuonna 2010 Malmössä. Tavoitteenamme on luoda työpaikkoja ulkomaalaisille naisille, joilla on vähän tai ei lainkaan työkokemusta, sekä edistää itsetuntoa ja itsenäisyyttä. Yalla Trappan työllistää noin 50työntekijää.  https://www.yallatrappan.com/

Turun alueella on paljon osaavia maahanmuuttaneita naisia ja kysyntää palveluille löytyisi varmasti. Jatkuvasti lisääntyvä kotitalouspalveluiden ostaminen ja kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuus tukevat toimintaa. Maahanmuuttajien osaamiseen perustuvaa osuuskuntatoimintaa on suunniteltu eri puolilla Turkua jo ainakin 2010-luvun alkupuolelta, mutta ehkäpä aika idean toteutumiselle on nyt.

Teija Leppämäki
työvalmentaja


Kommentit

Suositut tekstit