ASIAKASPALAUTETTA SIIVET-HANKKEESTA: Naiset työllistyneet hienosti!


 


SIIVET-hanke lähti kyselemään palautetta joukolta naisia, jotka ovat olleet hankkeen asiakkaina. Haastatteluun valittiin toistakymmentä naista, jotka olivat olleet pitemmän aikaa mukana SIIVET-hankkeen toiminnassa tai asiakkaina lähiaikoina. Palautetta hankkeen toiminnasta on aikaisemmin kyselty esimerkiksi työnhakuryhmien päätyttyä ja vuoden vaihteessa lähetettiin sähköpostikysely kaikille asiakasrekisterissä olleille naisille. Tähän sähköpostikyselyyn tuli vastauksia vain muutamilta ja siksi nyt SIIVET-harjoittelija Ili tekikin soittokierroksen ja pyrki haastattelemaan naisia puhelimitse.

Puheluihin vastasi kahdeksan naista ja he olivat tulleet Suomeen eri puolilta maapalloa. Vastaajia oli Väli-Amerikasta, Pohjois-Afrikasta, Aasiasta, Lähi-Idästä sekä Euroopan maista. Kaikilla haastatelluilla naisilla oli vähintään ammattitutkinto, kuten hankkeen kohderyhmässä oli määriteltykin. Usealla oli Suomesta puhtaanapitoalan koulutus ja kahdella kokin koulutus. Usealla naisella oli lähtömaastaan korkeampi koulutustaso kuin Suomessa hankittu koulutus, jos he olivat ehtineet opiskella lähtömaassaan. Keski-ikä haastateltavilla oli 40 vuotta ja vastaajat olivat 29-59 -vuotiaita.

Kysymykseen siitä, millaista on ollut hakea töitä Suomessa, tuli naisilta monenlaisia vastauksia. Suurimman osan mukaan työn hakeminen on ollut Suomessa erittäin vaikeaa mm. heikon kielitaidon takia ja hakemuksia on pitänyt lähettää paljon. Suomen kielen hyvä, jopa lähes täydellinen taito, on tarpeen lähes joka paikassa. Hakemista on pitänyt jatkaa ahkerasti eikä ole saanut helposti luovuttaa. Suosittelijoista on ollut apua työpaikan saamisessa, kuten Suomessa usein onkin. Muutama vastaaja kertoi, että työpaikan saaminen ei ole ollut erityisen vaikeaa.

Haastattelun aikana vastaajista oli töissä 71 % ja työttömänä 29 %. Yhtä vastaajaa lukuun ottamatta kaikki vastaajat olivat olleet töissä lähiaikoina.

SIIVET-hankkeen palveluista suosituin on naisten keskuudessa ollut yksilövalmennus, johon kaikki naiset olivat osallistuneet. Puolet vastaajista olivat osallistuneet myös työvalmennusryhmiin ja usea nainen suomen kielen koulutukseen. 

Osallistujien antama palaute hankkeen palveluista oli mukavaa kuultavaa. Erityisen onnistunut SIIVET-hanke on ollut työnhaun konkreettisessa auttamisessa: hakemusten ja CV:n tekemisessä sekä sopivien työpaikkojen etsimisessä. Tyytyväisiä asiakkaat ovat olleet myös tarjottuihin koulutuksiin ja hanketyöntekijöiden antamaan tietoon suomalaisesta työelämästä.  Asiakkaat kokivat myös saaneensa paljon hyötyä SIIVET-hankkeeseen osallistumisesta. He ovat saaneet runsaasti tukea hankkeen työvalmentajilta ja hankkeen avustuksella on löytynyt työ- ja harjoittelupaikkoja.

Yllättävä palaute haastatteluissa oli se, että useampi nainen sanoi toivoneensa, että SIIVET-hankkeella olisi ollut tarjota enemmän "omia" työpaikkoja. Näin työvalmentajana tuntuu, että ohjauksessa olisi pitänyt vielä enemmän taustoittaa suomalaisen työelämän toimintaa ja sitä, minkä kanavien kautta työpaikkoja voi löytää, sillä millään hankkeella ei ole työpaikkoja omasta takaa. Kaikki työpaikat, johon hankkeen kautta voidaan ohjata hakemaan, ovat joko julkisesti haussa olevia työpaikkoja tai ns. piilotyöpaikkoja. Hankkeen työvalmennusryhmissä käytiin laajemmin läpi suomalaista työelämää ja mm. työnhakukanavia, mutta kaikki eivät toki osallistuneet ryhmiin. Ajatuksia hankkeen "omista" työpaikoista toki tukee yhteistyö Sateenkaari Koto ry:n päiväkotien kanssa, joiden kautta useampi nainen on hankkeen aikana löytänyt ensimmäisen askeleensa työllistymisen polulla.

Palautteissa kehuttiin myös hankkeen ja koko yhdistyksen yhteisöllisyyttä ja ihmisten keskinäistä ystävällisyyttä ja avuliaisuutta, mitkä kaikki ovatkin tyypillisiä ominaisuuksia koko Sateenkaari Koto ry:n toiminnassa.

Oikein lämmintä ja ihanaa juhannusta toivottaa kaikille työvalmentaja Teija.



Kommentit

Suositut tekstit