SIIVET ja JUURET: ”Tunnista tarve, kuuntele toiveet, huomioi juuret ja sovita yhteen työyhteisössä yhdessä tehden.”



SIIVET – toiminnan kehittäjäryhmään kuuluneena huomaan edelleen pohtivani, miten tärkeää työelämässä on huomioida juurien kautta hankittu osaaminen, saada se käyttöön, jotta mahdollisuudet rakentaa kantavat siivet tulevaan olisi mahdollisimman sujuvaa näissä muuttuvissa työelämän ja yhteiskunnan tilanteissa.

Vuonna 2019 saimme toiveen maahan muuttaneilta naisilta, että miten pystyisimme Opetuskotitoiminnan rinnalla auttamaan heitä, jotka ovat jo valmiita siirtymään työelämään. Tällä tarkoitan sitä, että kotona olevan naisen mielestä perheen arki on lähtenyt sujumaan, lapset ovat löytäneet paikkansa joko päiväkoti- tai koulumaailmasta ja äidillä on aikaa miettiä omaa tulevaisuutta. Juuret ovat vahvat kahden kulttuurin välissä, toisaalta kotimaan ja nyt uusien asuinympäristöjen Kaarinan ja Raision alueilla. Naisten työelämään siirtyminen kodin ulkopuolelle kulkee erilaistenreittien kautta, jotka juuri noiden juurten tuomien erojen takia on jokaisella omanlainen.

Syntyi ajatus SIIVET - toiminnasta, joka mahdollistui hankerahoituksen sekä kuntakumppaneiden avulla. Työvalmentajien tavoitteena oli vahvistaa ammattiin valmistuneiden maahan muuttaneiden naisten työelämän polkua sekä Kaarinassa että Raisiossa. Vaikka taustalla oli koulutuksen kautta hankittu ammattipätevyys niin työelämän aloitus uudessa maassa ei aina suju virtaviivaisesti prosessien mukaisesti. Näissä mutkissa jalkautuvat työvalmentaja olivat apuna vahvistaen naisten voimavaroja, työelämään siirtymisen taitoja ja suomen kielen työelämän sanastoa.

Nämä kolme asiaa naiset nostivat toiveeksi ja tarpeeksi, kun SIIVET- toimintamallin kehittämistyö heidän kanssaan käynnistyi. Toiminnallisen työelämävalmennuksen tueksi syntyi myös hyvinvointivalmennuksen materiaali, joka tuki naisten arjentaitoja ja ajatusta kotoa työelämään siirtymisestä. Tutustuminen työelämään oli turvallista yhdessä työvalmentajien kanssa sekä ryhmätoiminnasta saadun vertaistuen avulla. Käytännössä työharjoittelu, työtoiminta ja palkkatuki mahdollisuudet antoivat monelle ensi kosketuksen työelämään. Mahdollisten aiempien negatiivisten työelämäkokemusten rinnalle hankittiin uusia vahvistavia kokemuksia ja saatiin positiivista palautetta uusista työyhteisöistä.

SIIVET – toiminnan jalkautuminen työyhteisöihin vahvisti monikulttuurisen työyhteisön arkea. Uuden työntekijän aloitus on aina perehdytykselle vaativa paikka. Se mahdollistaa onnistuessaan uuden työntekijän kiinnittymisen työyhteisöön ja auttaa työyhteisöä kehittymään monimuotoiseksi toimijatahoksi. Perehdytysaika on tunnistettu yhdeksi työsuhteen riskitekijäksi. Monella oli kokemuksia siitä, miten aiemmin solmittu työsuhde onkin päättynyt odotettua aiemmin. Tätä asiaa kehittäjäryhmässä pohdittiin yhdessä hankkeen aikana monien työelämäkumppaneiden kanssa ja syntyi materiaalipaketti työyhteisölle.

SIIVET- toiminnassa maahan muuttaneen naisen oma osallisuus on tärkeää, sillä oman arjen asiantuntijuus tulee sieltä. Me SIIVET- toiminnassa mukana kulkeneet saimme oppia paljon siitä, miten jonkun toisen suunnittelema prosessi saattaakin kulttuurien kohdatessa monipuolistua uusilla näkökulmilla. Osallisuus teki tämän näkyväksi ja antoi mahdollisuuden naisille luoda uusia verkostoja uuteen arkeen. Tunne siitä, että kuuluu joukkoon, on tärkeä voimavara ja sitä SIIVET toiminnasta saatujen palautteiden mukaan pystytään vahvistamaan. Uusien tuttavien kohtaamiset auttavat arjessa jaksamista ja piristävät mielialaa – mikä mahtava palaute osallisuustyöpajan osallistujalta.

”Tunnista tarve, kuuntele toiveet, huomioi juuret ja sovita yhteen työyhteisössä yhdessä tehden.” hanketyöskentelyn näkökulmasta taisimme onnistua toimintamallin luomisessa. SIIVET- toiminnan juuret on luotu ja kannustaa mahdollisimman monien uusien työelämään siirtyvien siipien vahvistamiseen.

Monta osallisuuden kokemusta rikkaampana matkaa jatkanut SIIVET -toiminnan innostavaan kehittäjätyöryhmään

osallistunut

Minna Maanpää

Kommentit

Suositut tekstit