Vertaistukea verkossa



Sateenkaari Koto ry:n tärkeänä tavoitteena on ollut jo vuosia maahan muuttaneiden naisten kotoutumisen tukeminen (kts.Lennetään puolitiehen vastaan). Onnekkaasti yhdistys sai vuonna 2020 useita hankerahoituksia tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hanke on yksi niistä. Hankkeen tavoitteena on edistää maahan muuttaneiden naisten tasa-arvoista kotoutumista omalla asuinalueella sekä lisätä tietoa suomalaisesta arjesta. Hankkeessa järjestetään matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoimintaa sekä teemaryhmiä Turun lähiöissä ja Kaarinassa.

Poikkeustilan aikana yksilöiden hyvinvointi ja mielenterveys ovat olleet vaakalaudalla. Monilla on huoli omaisista ja omasta terveydestä sekä taloudesta. Lisäksi jatkuva kotona oleminen lisää stressiä ja ahdistusta. Yksilöiden voimavarat ovat erittäin kortilla. Poikkeustilan aikana on pyritty löytämään uudenlaisia keinoja tukea naisten tasa-arvoista osallistumista ja kotoutumista. Toiminta on siirretty verkkoon: Turun Netti-Mustikka, Kahvia ja keskustelua -ryhmä, Energiaa naisille -teemaryhmiä ja palveluohjausta puhelimitse.

Verkossa tapahtuvassa toiminnassa on omat haasteensa. Kaikkia kohderyhmän naisia ei olla tavoitettu muun muassa puutteellisten digitaitojen tai älylaitteiden puuttumisen takia. Lisäksi kohderyhmän sitouttaminen ja ryhmäyttäminen sekä sen avulla muodostuvan luottamussuhteen luominen, syvällisemmän keskustelun mahdollistamiseksi, on lähes mahdotonta verkossa. Energiaa naisille -ryhmissä on kuitenkin päästy keskustelemaan tärkeistä aiheista, kuten perheestä, naisten hyvinvoinnista, suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumisesta sekä kahden kulttuurin yhdistämisestä. Keskusteluhetket ovat olleet erittäin tärkeitä naisille. He ovat saaneet hetken omaa aikaa, päässeet puhumaan asioista, jotka heitä koskettavat poikkeustilasta huolimatta ja saaneet vertaistukea toisiltaan.

Vertaistuen saaminen on noussut erittäin tärkeään arvoon tämän kevään aikana. Kevään innoittamana Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hankkeessa tullaan järjestämään kahdesti Vertaisasiantuntija -koulutus maahanmuuttajanaisille. Koulutuksessa käsitellään vertaisasiantuntijana toimimista sekä hankkeen teemoja, erityisesti seksuaalikasvatusta. Jokaisella kolikolla on siis kääntöpuolensa ja tästäkin poikkeustilasta kumpuaa varmasti paljon hyvää.

Blogikirjoittajana Tasa-arvoinen arki kotoutumisen tukena -hankkeen kotouttavan työn ohjaaja Ronja Kankare.

Kommentit

Suositut tekstit